Användning

Skötselråd till vetekuddar

Tvätt av vetekuddar

En vetekudde är sydd i bomull eller linne, naturliga material som kan ta upp och avge fukt. Vetekuddar slits och smutsas vid användning som vilken annan textil som helst. Det är inte så lätt att tvätta en vetefylld kudde, så därför rekommenderas ett avtagbart, tvättbart kuddvar. Det skyddar inte bara mot smuts utan skonar och förlänger livslängden hos en vetekudde.

Värmning av vetekuddar

micra vetekudde vattenglas

Vetekudde i micron med vattenglas mitt i. Värmning och återfuktning.

En lite större vetekudde som axelvetekudden eller en annan större dyna är ganska stora men brukar få rum bra i en micro som har plats för en tallrik och ett microlock ovanpå. Lägg vetekudden i ett microlock vänt så det bildar en skål när du micrar vetekudden. Det håller kudden samlad så den inte tar i någon vägg och stannar upp någon rotation i micron. Lägg kudden löst utvikt -INTE prydligt ihopvikt!- så att värmen kommer åt lika överallt.

Fukten i vetet dunstar med tid, användning och med lufttorrhet och kudden blir inte lika varm längre. Kudden är för torr. Detta avhjälper man med att samtidigt som värmningen av vetekudden ställa in ett glas vatten i micron. Vattnet ångar upp och vetet kan återfuktas. Det går också bra att förvara vetekudden lite fuktigt och rått då och då, eller kanske spruta lite på den med en blomspruta, bara den inte blir sjöblöt! Framhärdar man att värma en för torr vetekudde så kan det börja ryka om den och i värsta fall ta eld.

En första värmning på ca 3 minuter på full effekt på 850 W brukar vara lagom för en sådan stor kudde, men prova dig gärna fram med din egen micro. För en uppföljande värmning när kudden börjar svalna brukar man kunna halvera tiden. En kudde i storlek av en ögonvetekudde brukar värmas ca 30 sekunder. Ett litet vetehjärta som får rum i handen behöver bara värmas ca 15 sekunder.

Värmning i vanlig ugn

Har man inte någon microugn kan man använda en vanlig ugn att värma sin vetekudde med. Det tar lite längre tid, men går lika bra det. En axelvetekudde läggs i en ugnsfast form och värms i 125 grader ca 20 minuter.

Kylning av din vetekudde

Man kan kyla sin vetekudde genom att lägga den i en plastpåse i sin frys. Prova hur lång tid som kan behövas. Man kan ha t ex små hjärtvetekuddar ligga i frysen en tid, det tar de inte skada av.