Funktion

Hur används och fungerar en vetekudde?

En vetekudde kan användas som den är utan varken värmning eller kylning. Detta passar bra om man har en axelvetekudde. Den väger en del i sig och när man har den på axlarna hjälper den till att hålla ner axlarna, vilka så lätt spänt dras upp mot öronen! Spända axlar blir en statisk belastning på muskeln som i längden låser flödena i muskeln, och kan orsaka knutar och försurning. Dessutom kan tyngden av en axelvetekudde hjälpa en att komma ihåg en fin hållning! En bra hållning främjar cirkulationen och balansen i kroppen.

Vanligast är att använda en värmd vetekudde. Vetevärme. Beroende på modell av vetekudde kan man använda en vetekudde till många olika områden. Man lägger den på ömmande ställen för värmning, avslappning och värklindring. Man kan även sätta sig eller lägga sig på kudden, om man tex vill värma ryggen. En axelvetekudde är utmärkt när man har mycket skrivbordsarbete som blir statiskt, vid datorn, i bilen, eller när man ska gå omkring. Ögonkuddar används (ovärmda) tex vid yoga i avslappningsövningar. De kuddarna är även fyllda med lite lavendel, som har en avslappande effekt. Har man huvudvärk och blir ljuskänslig är de också praktiska. Man kan även använda vetekuddar värmda vid magont, växtvärk eller en förlossning. (Jag tyckte att det var ett bra naturligt smärtstillande medel vid mitt barns förlossning. Dessutom fick min man ytterligare en uppgift att sköta och behövde inte tänka på att tuppa av....) I ett spa passar vetekuddar utmärkt och även som förvärmning innan massage. Är man frusen av sig värmer de också väldigt skönt!

Man kan även använda en vetekudde kyld. Har man skaffat sig solsveda känns det skönt att kyla lite med en nerkyld vetekudde. En kyld vetekudde blir kall, men inte iskall och inte hård, så den är behaglig att lägga mot huden. Små vetekuddar kan vara bra att ha i beredskap i frysen om man har små telningar. En kyld liten vetekudde känns bra mot små bulor....T ex en hjärtformad liten vetekudde passar bra. Vid feber kan en kyld ögonvetekudde kännas härlig att lägga på pannan.

Små vetehjärtan

Små vetehjärtan

Kanalsydd dyna som kan vikas runt händer eller fötter eller att lägga sig på

Kanalsydd dyna som kan vikas runt händer eller fötter eller att lägga sig på

Vetehjärta som muskudde vid datorn

Vetehjärta som muskudde vid datorn

En vetekudde fungerar tekniskt dels genom sin tyngd, och dels genom vetets förmåga att hålla värme eller kyla. Vete kan hålla värme eller kyla för att det innehåller fukt, vatten. Enligt fysikens lagar har vatten en bra värme/kylandehållande och -ledande förmåga. Det är det som vetekuddar utnyttjar.
Värmd avger vetekudden en mjuk skön värme en tid, beroende på storleken på kudden och temperaturen i omgivningen. Värmen håller t ex längre under täcket. Värmen är naturlig och kräver vid avgivandet t ex ingen elekticitet. Kudden kan inte bli varmare och brännas utan värmen sjunker mjukt in i kroppen.

Rent kroppsligt fungerar kudden genom att värmen hjälper oss att slappna av. Då kan kroppens egna lindrande och läkande funktioner ta vid lättare. Har man en axelvetekudde på sig kan man arbeta vid datorn, skrivbordet eller gå omkring. Den ligger kvar bra. Dessutom tynger den ner axlarna lite så den motverkar tendensen att dra upp axlarna till ett spänt statiskt läge. När man känner tyngden av vetekudden kan man även lättare komma ihåg att ha en bra hållning.

Kroppen är gjord för en bra hållning, men också för rörelse. Att statiskt hålla muskler i liknande ställning längre perioder i taget gör att de spända musklerna "kniper åt"om blodcirkulationen och man kan få knutar på musklerna. Dessutom bildas mjölksyra som surnar om man inte får bort den. I allvarliga fall kan det bli inflammationer. En vetekudde är ett bra verktyg att värma muskeln, locka den att slappna av och stimulera blodcirkulationen som kan rensa bort slaggprodukter och annat som ska bort från muskeln.

Men, som både jag och andra säkert har märkt både med vetekuddar och te x bantning så gör inte en enstaka punktinsats så stor varaktig verkan. Det bästa är att kombinera sitt återkommande användande av en vetekudde med att försöka undanröja själva grundorsaken till muskelspänningarna. Man måste alltså även här- precis som med bantning.....- hitta ett sätt att leva som fungerar för en själv och ens kropp. Kroppen behöver rörelse för att fungera på bästa sätt. Men dessvärre kan jag inte komma ifrån att jag sitter vid både symaskin och dator en hel del. Så är det säkert för många.
Var och en blir väl salig på sin fason som det heter och jag kan varmt rekommendera yoga som form för att hålla sin kropp glad och smidig. Det är en urgammal -väl beprövad- asiatisk form av rörelser för sinnets lugn, kroppens styrka, balans och smidighet.
Jag kom i kontakt med yoga genom Jaana, Yogaja, som är certifierad yogakidsinstruktör och leder grupper för både barn och vuxna. Jag känner direkt i kroppen och framförallt i axlarna när jag har har prioriterat bort yogan. Av henne fick jag även en bok rekommenderad som jag kan rekommendera vidare. Den är av Ulrika Norberg om Poweryoga.

Ta hand om dig och lev väl! Den tid vi har är nu.